Organisatie

Wist u dat?

1500 TCA chauffeurs en 1250 taxi's staan voor u klaar en bieden u graag de service en aandacht die u verdient.

Metro: Pinautomaten doen het goed in de taxi

15-01-2013

Pinnen. Betalen met de pinpas na een taxirit wordt snel populairder. Taxichauffeurs zijn tevreden nu ze minder in trek zullen worden voor overvallers.

Een tevreden taxichauffeur demonstreert zijn pinautomaat.

Twaalf procent van de ruim twintigduizend taxiritten is in de afgelopen vier weken met een pinpas afgerekend. Dat wijzen de eerste cijfers van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) uit. Op zeventien december 2012 kregen alle aangesloten taxichauffeurs hun eerste pinautomaat in de auto. “We zijn erg blij met het in onze ogen hoge percentage, dat in deze korte periode al gebruik heeft gemaakt van de pinmogelijkheid”, zegt Sanne Takman van TCA.

Ook taxichauffeurs reageren positief op de vernieuwing. “Ik ben erg blij met het apparaatje. Wij hoeven op deze manier minder contant geld opzak te hebben, dat voelt beter. En, het komt nog wel eens voor dat gasten uiteindelijk niet genoeg cash bij zich hebben. Eerder moest ik dan wel is zeggen dat ze die laatste euro of euro’s mochten laten zitten, maar nu hoeft dat niet meer. Hier, dan kunt u pinnen”, vertelt een tevreden taxichauffeur op de taxistandplaats bij het Centraal Station van Amsterdam.

Takman vertelt dat dit ook precies de reden is dat TCA zich hard heeft gemaakt voor de pinautomaten. “Het bevordert de veiligheid. Overvallers weten dat taxi’s vaak veel contant geld bij zich hebben. Hoe meer mensen er gaan pinnen, hoe minder aantrekkelijk de taxi’s voor overvallers zullen worden.” De automaten zijn een initiatief van TCA in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, die eveneens voor de nodige subsidie heeft gezorgd.

De taxicentrale is optimistisch. “We hopen dat over een half jaar ruim vijftig procent van alle taxiritten wordt gepind in plaats van contant afgerekend.” Om het pinnen te bevorderen hebben alle zelfstandige chauffeurs die aangesloten zijn bij TCA campagnestickers gekregen voor op hun autoruit. “Ook binnenin, bij de kilometerteller, moet je, als het goed is, een sticker met ‘PIN’ zien. De komende maanden zal TCA zich verder inzetten om mensen erop te attenderen dat pinnen mogelijk is.

Lees hier het orginele bericht op Metro Nieuws.